Węgierska zupa gulaszowa
Składniki na ok. 4 porcje:
- 400 g mięsa wołowego na gulasz
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
- 125 ml wytrawnego, czerwonego wina (lub bulionu w wersji dla dzieci)
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (puszka 400g)
- 750 ml bulionu esencjonalnego (lub 2 łyżki rosołu instant)
- 3 papryki
- sól, pieprz, słodka papryka
Dodatkowo:
- 3- 4 ziemniaki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- 1).Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i pokroić drobno.
- 2).Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebule i czosnek. Chwilę podsmażyć.
- 3).Dodać przecier pomidorowy i mąkę. Całość wymieszać. Dodać pomidory z puszki (całą zawartość puszki, razem z sosem). Dodać wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ¾ litra bulionu (lub ¾ litra wody i rosół instant). Zagotować. Gulasz przykryć i gotować 1,5 godziny. (Jeśli dodajemy ziemniaki, należy je obrać, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu po ok. 1 godzinie gotowania. Gotować do miękkości).
- 4).Papryki oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać na 15 minut przed końcem gotowania. Na końcu jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".
Całkowity czas przygotowania około 2 godz.
Liczba porcji około 4.
Komentarze
Prześlij komentarz