Węgierska zupa gulaszowa

 

Węgierska zupa gulaszowa


Składniki na ok. 4 porcje:

  • 400 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
  • 125 ml wytrawnego, czerwonego wina (lub bulionu w wersji dla dzieci)
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (puszka 400g)
  • 750 ml bulionu esencjonalnego (lub 2 łyżki rosołu instant)
  • 3 papryki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Dodatkowo:

  • 3- 4 ziemniaki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. 1).Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i pokroić drobno.

  2. 2).Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebule i czosnek. Chwilę podsmażyć.

  3. 3).Dodać przecier pomidorowy i mąkę. Całość wymieszać. Dodać pomidory z puszki (całą zawartość puszki, razem z sosem). Dodać wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ¾ litra bulionu (lub ¾ litra wody i rosół instant). Zagotować. Gulasz przykryć i gotować 1,5 godziny. (Jeśli dodajemy ziemniaki, należy je obrać, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu po ok. 1 godzinie gotowania. Gotować do miękkości).

  4. 4).Papryki oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać na 15 minut przed końcem gotowania. Na końcu jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

Całkowity czas przygotowania około 2 godz.

Liczba porcji około 4.



Komentarze